југ

Македонски[уреди]

Етимологија[уреди]

Од Proto-Slavic *jugъ.

Именица[уреди]

југ (jugm (uncountable)

  1. south

Инфлексија[уреди]

Координатни појмови[уреди]

  • (compass points)
северозапад (severozapad) север (sever) североисток (severoistok)
запад (zapad) исток (istok)
југозапад (jugozapad) југ (jug) југоисток (jugoistok)

Српско-Хрватски[уреди]

Етимологија[уреди]

Од Proto-Slavic *jugъ

Изговор[уреди]

Именица[уреди]

Lua грешка in Модул:sh-headword at line 7: attempt to call field 'findBestScript' (a nil value).

  1. south

Деклинација[уреди]

Антоними[уреди]

Претходници[уреди]

  • Албански: jug